Arbeidsforhold i verdens drikkevareindustri

Kristian og Sasha er en del av Vinmonopolets bærekraftsteam. De skal sikre at produktene på Vinmonopolet er produsert under anstendige arbeidsforhold. Slik oppsummerer de 2024.

Lesetid: 6 minutterPublisert: 04.03.2024Oppdatert: 25.04.2025

–  Du som besøker oss, skal være trygg på at vi gjør det vi kan for å sikre at varene våre er produsert med anstendige arbeidsforhold og krav til menneskerettigheter, forteller fagansvarlig for anstendig arbeid i leverandørkjeden, Kristian Hogstad.

Det kan være lett å glemme at varene i polhylla er jordbruksprodukter. Dessverre er det utfordringer knyttet til arbeidsforhold i deler av den globale jordbrukssektoren.

– I vinindustrien er arbeidsforholdene stort sett bra, men ikke overalt, sier seniorrådgiver for bærekraft, Sasha-Monique Elvik.

I Vinmonopolet har vi definert fire risikoområder som vi jobber spesielt med:

  • Tvangsarbeid og utnyttelse av sårbare grupper
  • Helse og sikkerhet på arbeidsplassen
  • Diskriminering, vold og trakassering
  • Arbeidernes mulighet til å fremme bekymringer

Tvangsarbeid og utnyttelse av sårbare grupper

De siste årene har det vært rapportert om menneskerettighetsbrudd og grov utnyttelse av sesong- og migrantarbeidere i vinindustrien. Dette skjer ikke kun i høyrisikoland, men også i noen av de mest prestisjetunge vinområdene i Frankrike og Italia.

Migrantarbeidere rekrutteres ofte gjennom en tredjepart som produsenten overlater mye av ansvaret til. Det vanskeliggjør arbeidet vårt, og vi må ofte starte å jobbe med holdninger knyttet til det å ta ansvar for hele leverandørkjeden.

Våre tiltak for å forebygge tvangsarbeid og utnyttelse av sårbare grupper: 

  • Alle Vinmonopolets leverandører plikter å etterleve våre etiske krav.
  • Vinmonopolet vektlegger å gjøre vinprodusentene bevisst det ansvaret de har, også for arbeidere de rekrutterer via en tredjepart eller via bakmenn. Derfor gjennomfører vi kurs lokalt i utvalgte land. Kursene tar for seg ansvarlig rekruttering og arrangeres i samarbeid med organisasjonen Stronger Together.
  • Ved lansering av nye produkter fra Italia og Libanon stiller vi ytterligere krav til bekreftelse av anstendige arbeidsforhold hos produsenten.
  • I Champagne fikk innhøstingen i 2023 tilnavnet «The harvest of shame» etter at det ble avdekket uønsket praksis knyttet til rekruttering og behandling av sesongarbeidere. Derfor hadde vi i 2024 tett dialog med lokale fagforeninger og bransjeorganisasjonen Comité de Champagne, som har utarbeidet en handlingsplan. Det ble ikke rapportert om uønsket praksis under innhøstingen i 2024.

Det kan være lett å glemme at varene i polhylla er jordbruksprodukter. Kristian Hogstad og Sasha-Monique Elvik jobber for å sikre anstendige arbeidsforhold i Vinmonopolets leverandørkjede.

Helse og sikkerhet på arbeidsplassen

De siste årene har vi rettet søkelyset  mot arbeidsforhold i verdikjeden knyttet til romproduksjon. Rom fremstilles ved destillering av juice eller melasse fra sukkerrør. Det er i det første leddet i verdikjeden – ved innhøstingen av sukkerrør – at skoen trykker.

 – Utfordringene er knyttet til arbeid i ekstremt høy temperatur med manglende beskyttelse mot den sterke solen, manglende tilgang på drikkevann og sanitetsfasiliteter. Det er heller ikke tilstrekkelig med pauser for arbeiderne, forteller Sasha.

De ekstreme arbeidsforholdene på sukkerrørsplantasjene kan gi overoppheting, som igjen kan føre til langt mer alvorlige sykdommer.

Gjennom samarbeidspartneren La Isla Network har Vinmonopolet i flere år jobbet med å informere om hvordan plantasjene med enkle grep kan sikre arbeidernes helse. Det handler om å styre hyppigheten og lengden på arbeidernes pauser, ha telt som skygger for den sterke solen og sørge for tilstrekkelig med drikkevann.

Vi har også sett at sanitærfasiliteter er viktig. Spesielt kvinner kan velge å unngå væske fordi det ikke er tilstrekkelige sanitærfasiliteter på arbeidsstedet.

– I arbeidet med å forbedre arbeidsforholdene for sukkerrørsarbeidere, er vår rolle som global pådriver med internasjonale samarbeidspartnere spesielt viktig. Gjennom slike internasjonale samarbeid bidrar vi til bedre arbeidsforhold og respekt for menneskerettigheter i hele bransjen, ikke bare i vår egen leverandørkjede. Dette er en strategisk målsetting for Vinmonopolet, forteller Kristian.

Diskriminering, vold og trakassering

Vinmonopolet har gjennom mange års arbeid kartlagt flere tilfeller av verbal trakassering i Sør-Afrika, og i enkelte tilfeller også fysisk vold mot arbeidere i vinindustrien.

I dialog med sentrale interessenter har vi lagt vekt på å avdekke de bakenforliggende årsakene til vold og verbal trakassering, og vi har gjennomført målrettede tiltak for å bekjempe utfordringene. Blant annet har Vinmonopolet et kursprogram for ledere og arbeidere på vingårdene.

– Vi ser at kursene øker bevisstheten rundt vold og trakassering, og gir positive effekter både på arbeidsmiljøet og kommunikasjonen mellom ledere og arbeidere, forteller Sasha-Monique Elvik.

I Sør-Afrika er alkoholavhengighet et fremtredende problem, noe som dessverre kan føre til fattigdom, konflikter og vold i nære relasjoner – spesielt mot kvinner. Alkohol- og rusmisbruk er derfor en del av det totale bildet og en viktig del av kursprogrammet.

– I 2024 satte vi også søkelyset på fagforeningsfrihet og retten til å drive fagforeningsaktiviteter ved innkjøp av nye produkter fra Sør-Afrika, forklarer Sasha. 

I Sør-Afrika jobber vi spesielt med diskriminering, kommunikasjon mellom leder og arbeider, samt fagforeningsfrihet.

Arbeidernes mulighet til å fremme bekymringer

Vi erfarer at de ansattes mulighet til å involvere seg i forhold som har betydning for deres arbeidssituasjon, er begrenset enkelte steder.

Vinmonopolet har et samarbeid med de øvrige nordiske monopolene og gjennomfører Human Rights Impacts Assessments (HRIA) i utvalgte riskoland. Dette er en prosess for å identifisere risikoer for brudd på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, Blant annet er det gjennomført HRIA i Libanon og Italia.

I 2024 satte vi søkelys på fagforeningsfrihet ved anbud på nye produkter fra Sør-Afrika og USA. Det betyr at leverandørene måtte dokumentere fagforeningsfrihet gjennom en signert erklæring før vi aksepterte innkjøp til Vinmonopolet.

Kompleks verdikjede

Vinmonopolet har mer enn 35 000 produkter fra nær 100 land. Vi kjøper ingen produkter direkte fra produsentene, men fra om lag 700 norske grossister. Disse har igjen over 5 000 leverandører over hele verden – som igjen har en kjede av underleverandører.

Veien fra jordbruksarbeideren til Vinmonopolets hyller er derfor lang og kompleks.

– Heldigvis er vi ikke alene. Sammen med de andre nordiske monopolene er Vinmonopolet en av verdens største innkjøpere av alkoholholdig drikke. Vi kan derfor gjøre en forskjell i den globale drikkevareindustrien og ønsker å være en pådriver for å sikre anstendige arbeidsforhold og menneskerettigheter, sier Kristian.

Juuso Paloniemi
Juuso Paloniemi

Hvordan jobber vi?

Utgangspunktet for Vinmonopolets arbeid med anstendige arbeidsforhold er en samling formelle krav, blant annet basert på amfori Code of Conduct, FNs menneskerettighetserklæring og ILOs kjernekonvensjoner.

Når vi konstaterer faktiske brudd på menneskerettighetene og anstendige arbeidsforhold, samarbeider vi med produsentene og grossistene for å sette i gang tiltak.

Målsetningen vår er å bidra til forbedringer, ikke å ekskludere produkter fra hyllene våre. Vi bruker vår innkjøpsmakt og stiller krav i anbud på nye produkter, for å rette oppmerksomheten mot anstendige arbeidsforhold.

I 2024 startet vi arbeidet med å utvikle et sporbarhetssystem som skal kunne spore varene helt ned til hvilken vingård druene kommer fra. Systemet vil gi oss bedre oversikt over risikoer i leverandørkjeden vår og hjelpe oss å prioritere oppfølgingstiltak. Systemet vil i ikke være tilgjengelig for kunder.