Vinmonopolet skal begrense alkoholens skadevirkninger i samfunnet og for den enkelte. Og det virker.
Vinmonopolet er ikke bare en butikk. Vi er et av de viktigste alkoholpolitiske virkemidlene i landet vårt og skal sikre et ansvarlig salg av alkohol. Norge har en mer restriktiv alkoholpolitikk enn de fleste europeiske land. Det er sannsynligvis hovedårsaken til at nordmenn drikker mindre enn gjennomsnittet i Europa.
Ifølge tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO) er gjennomsnittlig alkoholkonsum for nordmenn over 15 år 7,4 liter ren alkohol per år. Til sammenligning er tilsvarende tall i Tyskland og Frankrike henholdsvis 11,8 og 10,3 liter årlig per innbygger over 15 år.
Behandles strengere enn andre varer
Fellesnevneren for landene med lavest forbruk, er at alkohol behandles strengere enn andre varer. WHO trekker fram tre grunner til at vi lykkes; forbud eller restriksjoner mot markedsføring, skatter og avgifter, og begrenset tilgjengelighet.
Det er god helsepolitikk å holde alkoholkonsumet så lavt som mulig, da det er en klar sammenheng mellom totalkonsumet av alkohol i befolkningen og omfanget av helseskader og sosiale problemer som følge av alkoholbruk.
Polet for alle
Vinmonopolet eksisterer for å redusere skadevirkningene av alkohol i samfunnet og for den enkelte. Samtidig skal vi gi gode kundeopplevelser og et sortiment tilpasset ulike preferanser.
– Vi oppfordrer ikke til mersalg, og vi prøver ikke å selge deg mer enn du hadde tenkt å kjøpe. Vi selger ikke til mindreårige eller til folk som er synlig beruset. Slik begrenser vi skadevirkningene av alkohol og derfor eksisterer Vinmonopolet, sier Elisabeth Hunter, administrerende direktør i Vinmonopolet.
– Vi er til både for dem som vil handler hos oss, og for dem som av og til trenger at vi holder stengt, avslutter Hunter.
– Vi er til både for dem som vil handle hos oss, og for dem som av og til trenger at vi holder stengt.

Administrerende direktør Elisabeth Hunter forteller hvorfor vi har et vinmonopol i Norge.
Ellen Johanne Jarli5 spørsmål og svar om Vinmonopolet
Hvorfor har vi et Vinmonopol?
Vinmonopolets oppdrag er først og fremst å begrense skadevirkningene av alkohol i samfunnet. At vi finnes skal gjøre at skadene og kostnadene av alkohol i samfunnet og for deg og meg som enkeltpersoner, er lavere enn de ellers ville vært.
Det er bare Vinmonopolet som kan selge alkohol over 4,7 prosent til forbrukere i Norge. Vi har også et begrenset antall butikker og litt kortere åpningstider enn dagligvarebutikker. Rammene for åpningstidene på Vinmonopolet fastsettes av Stortinget.
Hvorfor er vinmonopolordningen god helsepolitikk?
Det er god helsepolitikk å holde alkoholkonsumet i samfunnet så lavt som mulig.
Forskning viser at begrenset tilgjengelighet, pris (høye alkoholavgifter) og fravær av alkoholreklame bidrar til å redusere alkoholkonsumet i befolkningen. Vinmonopolordningen sørger for begrenset tilgjengelighet og fravær av markedsføring og salgskampanjer for alkohol. Derfor er Vinmonopolet god helsepolitikk og et tiltak for å redusere alkoholskader i samfunnet.
Hva er felles for land som har et lavt forbruk av alkohol?
I februar 2025 publiserte Verdens helseorganisasjon (WHO) en forskningsrapport som viser at de nordiske landene med monopolordninger har lavere alkoholkonsum enn EU-gjennomsnittet.
Ifølge WHO-rapporten bidrar alkoholmonopolene til å redusere skader som leversykdom, alkoholrelaterte dødsfall og vold. Ifølge WHO er dødeligheten knyttet til alkohol lavere i Norge, Sverige og Island enn i mange andre europeiske land. WHO-rapporten fastslår også at monopolordningene har bidratt til å endre den nordiske befolkningens drikkemønster, fra sterk alkohol og beruselsesdrikking til mer moderat konsum og økt salg av produkter med lav alkoholprosent.
Hvor mye drikker nordmenn sammenliknet med andre europeere?
Ifølge tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO) er gjennomsnittlig alkoholkonsum for nordmenn over 15 år 7,4 liter ren alkohol per år. Til sammenligning er tilsvarende tall i Tyskland og Frankrike henholdsvis 11,8 og 10,3 liter årlig per innbygger over 15 år.
Hvem eier Vinmonopolet?
Vinmonopolet eies staten ved Helse- og omsorgsdepartementet, som også setter rammene for hva Vinmonopolet skal være og hvordan vi skal driftes.