Vinmonopolet skal redusere klimagassutslippene med 55 prosent innen 2030. Dette er områdene hvor vi har størst mulighet til å gjøre en forskjell – og slik påvirker de deg.
Visste du at Vinmonopolet, sammen med de nordiske monopolene, er blant verdens største innkjøper av alkoholholdig drikke? Det betyr at vi virkelig kan utgjøre en forskjell med tanke på å kutte klimagassutslipp i den globale drikkevareindustrien.
Produkter utgjør 95 prosent av klimagassutslippet vårt
En analyse fra 2023, gjennomført for de nordiske alkoholmonopolene, viser at produktene vi selger utgjør mer enn 95 prosent av våre totale utslipp. Produksjon og transport av tunge glassflasker krever spesielt mye energi. Vi jobber derfor systematisk med å få flere av produktene våre over på lettere emballasje, da det er emballasjevekten som har mest å si for klimafotavtrykket. Jo lettere emballasje, desto lavere klimafotavtrykk.


Hva er klimasmart emballasje?
Klimasmart emballasje skal veie mindre enn 420 gram per 0,75 liter (uten innhold). Plastflasker, lettere glassflasker, pappkartong eller pose er alle klimasmarte emballasjetyper.
Dette gjør Vinmonopolet for å få flere produkter over på lettere emballasje:
- Vi oppfordrer leverandørene våre, altså norske grossister og deres rundt 5 000 vin- og brennevinsprodusenter i ca. 100 land, til å levere produkter til Vinmonopolet i en emballasjetype som er klimasmart.
- I mai 2024 kommuniserte vi et nytt, konkret krav til leverandørene våre: All rødvin, hvitvin og rosévin under 250 kroner skal være på klimasmart emballasje. Kravet vil tre i kraft januar 2026. Årsaken til at det tar såpass lang tid fra kravet stilles til det gjelder fullt ut, er at dette krever til dels stor omstilling for vinprodusentene.
- Plastflasker med pant har lavest klimagassutslipp. I 2019 begynte Vinmonopolet å stille krav til at nye plastflasker og aluminiumsbokser skulle ha pant. Siden dette har utvalget og salget av drikke i pantbar emballasje steget, og i 2024 ble det solgt 9,6 millioner enheter med pant. Dette er en økning på 14 prosent sammenlignet med 2023.
- Det er dessverre for få som panter plastflaskene de kjøper på Vinmonopolet. De fleste panter øl og vin på aluminiumsboks, men dropper å putte plastflasker i panteautomaten. Kun henholdsvis 75 og 43 prosent av vin- og brennevinsflasker i plast går i panteautomaten. Dette er langt under målet vårt om 100 prosent retur på alle pantbare produkter. Vi jobber derfor videre med å øke returgraden gjennom kommunikasjonstiltak og merking i butikk.
Les også: Slik merker vi mer bærekraftige produkter på Polet
Husk å pante plastflasker og aluminiumsbokser!
Plastflasker og bokser kan pantes hos oss, eller samme sted som du panter mineralvann og annen pantbar emballasje.
Emballasjens betydning for smak og kvalitet
- En undersøkelse foretatt av Opinion viser at 7 av 10 nordmenn handler vin for konsum innen en måned. Med så raskt konsum har emballasjen ingen betydning for smak og kvalitet.
- Vi anbefaler ikke plastflasker dersom vinen skal lagres utover ett år.
- For lagring utover ett år anbefales lettere glassflasker eller aluminiumsboks for en mer bærekraftig emballasjetype.
Klimasmart emballasje
Produktemballasje som gir lavere klimagassutslipp er merket med “klimasmart emballasje” i polhyllene.
Polposen
Vinmonopolet er medlem av Handelens Miljøfond, og vi deler deres målsetting om å redusere plastposeforbruket med 70 prosent innen 2025. For Vinmonopolet betyr dette at kun hver tiende kunde tar med seg polpose i 2025. I 2024 bar tre av ti polvarene i en polpose etter et besøk på Vinmonopolet. Dette er 32 prosent, eller fem millioner, færre poser enn i 2023. Dette er veldig gode resultater og vi er på god vei mot målet!
Energi og avfall
Med unntak av nyetableringer, er alle Vinmonopolets butikker er miljøfyrtårnsertifiserte. Dette betyr at butikkene jobber bevisst og målrettet for å redusere blant annet bruk av energi og avfall.
For å overvåke og utvikle miljøarbeidet, har Vinmonopolet utnevnt tolv interne bærekraftskonsulenter – én butikksjef fra hvert distrikt – som har ansvar for å følge opp og bistå miljøarbeidet og miljøfyrtårnsertifiseringene lokalt.
I 2024 gjennomførte vi en energikartlegging av butikkene våre. Resultatet indikerer et potensial for å kutte utslipp, spesielt innenfor energieffektivisering, redusert salg av poser og reisevirksomhet.
Natur
Det er lett å glemme at varene vi selger er jordbruksprodukter og at produktene våre påvirker naturen der råvarene dyrkes. I 2024 gjennomførte vi en analyse av naturrisiko. Analysen viser at 70 prosent av produktene vi selger kommer fra land som har høy risiko for dårlig vannkvalitet og tap av skog- og grøntområder.
Vi jobber for å få flere produkter i hyllene som hensyntar naturpåvirkning når råvarene dyrkes og varen produseres. Vårt viktigste verktøy er å stille krav i innkjøp, samt gjøre deg som kunde i stand til å velge mer bærekraftige produkter. Produkter der man er opptatt av å redusere belastningen på natur og miljø merkes med miljøsertifisert produksjon, økologisk eller biodynamisk. Merkingen er basert på godkjente sertifiseringsordninger.
Klimaplan
I 2023 utarbeidet Vinmonopolet en klimaplan med konkrete tiltak for hvordan vi skal oppnå 55 prosent lavere klimagassutslipp, både i egen virksomhet og i leverandørkjeden vår. Realisering av denne klimaplanen blir et viktig satsingsområde i 2025.
Vår første klimaplan vil gi et klimakutt i egen virksomhet på 18 prosent, sett i forhold til 2018. Når det gjelder Vinmonopolets virksomhet som helhet, inkludert vår leverandørkjede, er dette en større utfordring hvor vi er helt avhengig av samarbeid med vinindustrien globalt.
Vårt klimagassutslipp var i 2024 293 282 tonn CO2, det er en nedgang på 3,9 prosent fra året før.