Slik fastsettes prisene på polet

Alkohol er ikke en vanlig vare, og er dyrt i Norge av en grunn. Alkoholavgifter utgjør størstedelen av salgsprisen på Vinmonopolet.
 

Lesetid: 1 minuttPublisert: 10.05.2024Oppdatert: 14.05.2024

Generelt utgjør avgifter til staten cirka 57 prosent av salgsprisen på en vanlig flaske vin med 13 prosent alkohol. Vinmonopolets avanse utgjør 12–13 prosent. Det resterende er hva Vinmonopolet betaler for varen i innkjøp.

Alkoholavgiften regnes ut fra alkoholinnholdet. På en flaske brennevin (0,7 l) utgjør derfor alkoholavgiften cirka 75 prosent av prisen på Vinmonopolet.

Vinmonopolets salgsinntekter i 2023 var på over 18,7 milliarder kroner eksklusive medverdiavgift. Av disse utgjorde 8,75 milliarder kroner alkoholavgift til staten.

Vinmonopolets avanse 

Vinmonopolet har full åpenhet rundt kalkylen for beregning av avanse. Kalkylen tar utgangspunkt i at det enkelte produkt skal bære sine egne kostnader og sikre at Vinmonopolets drift oppnår et positivt resultat

For detaljer rundt Vinmonopolets kalkyle og hvordan prisen fastsettes, se våre nettsider.

Dyr vin er forholdsvis rimelig i Norge

Vinmonopolets avanse utgjør maks 110 kroner per flaske. Dette, kombinert med at statlige avgifter beregnes ut fra alkoholinnholdet, gjør dyrere vin forholdsmessig rimelig i Norge og brennevin forholdsmessig dyrt.