Slik fastsettes prisene på polet

Alkohol er ikke en vanlig vare, og er dyrt i Norge av en grunn.

Lesetid: 1 minuttPublisert: 10.05.2024Oppdatert: 25.04.2025

Skatter og avgifter er et av de viktigste alkoholpolitiske virkemidlene vi har, og bidrar til at vi har et av de laveste alkoholforbrukene i Europa.  

På en flaske vin til 200 kroner med 13 prosent alkohol, utgjør alle avgiftene til staten omkring 57 prosent av salgsprisen. Vinmonopolets utgjør 12–13 prosent, med et makstak på 250 kroner. I tillegg kommer det Vinmonopolet betaler i innkjøp. Til sammen utgjør dette prisen du betaler på Polet. 

Alkoholavgift 

Alkoholavgifter utgjør størstedelen av salgsprisen på Vinmonopolet, og regnes ut fra alkoholinnholdet: 

  • På en flaske vin (0,75 liter) med 13 prosent alkoholinnhold til rundt 140 kroner utgjør alkoholavgiften omkring 37 prosent av prisen. 
  • På en flaske brennevin (0,7 l med 40 prosent alkoholinnhold) til rundt 380 kroner utgjør derfor alkoholavgiften omkring 66 prosent av prisen. 

Vinmonopolets salgsinntekter i 2024 var på over 18,6 milliarder kroner eksklusive merverdiavgift. Av disse utgjorde 8,7 milliarder kroner alkoholavgift til staten. 

Avanse  

Vinmonopolet har full åpenhet rundt kalkylen for beregning av avanse. Kalkylen tar utgangspunkt i at det enkelte produkt skal bære sine egne kostnader og sikre at Vinmonopolets drift oppnår et positivt resultat.   

På nettsiden vår kan du lese mer om Vinmonopolets kalkyle og hvordan prisene fastsettes.

Justering av avansen 

Vinmonopolet justerer avansen med virkning fra 1. mai 2025. Bakgrunnen er det fallende salget etter pandemien, økte kostnader som følge av høy pris- og lønnsvekst i samfunnet og økte pensjonskostnader.