Dette gjør Vinmonopolet for å sikre at mindreårige eller berusede personer ikke får kjøpe alkohol.
– Vinmonopolets viktigste oppgave er å sikre et ansvarlig salg av alkohol. På den måten bidrar vi til å begrense skadevirkningene av alkohol, både for den enkelte og for samfunnet vårt, sier kjededirektør i Vinmonopolet, Stine Trygg-Hauger.
Hun understreker:
– For noen er det viktig at Polet er åpent. For andre er det viktig at Polet er stengt.
Sikrer ansvarlig salg gjennom tre fokusområder
Vinmonopolet jobber med å sikre ansvarlig salg gjennom tre fokusområder:
- Hindre salg av alkoholholdig drikke til mindreårige
- Forhindre langing fra foreldre til barn, eller fra ungdom til mindreårige venner
- Avvise alle forsøk på kjøp hvis kunden er synlig beruset
– Det er vanskelig å gjette alder
Du må ha fylt 18 år for å kunne kjøpe øl, vin og andre produkter med lavere alkoholstyrke enn 22 prosent, og 20 år for å kjøpe brennevin eller andre produkter med alkoholstyrke på 22 prosent eller mer.
– Vi legger stor vekt på å hindre salg av alkohol til de som ikke er gamle nok. Det er noe vi jobber med hver eneste dag. For å sikre at mindreårige ikke får tak i alkohol i våre butikker, ber vi om at alle mellom 18 og 25 år viser legitimasjon uoppfordret, forklarer Stine Trygg-Hauger.
I 2023 hadde Vinmonopolet 40 millioner besøkende innom butikkene våre. Vi sjekket alderen til rundt 4,4 millioner av dem.
– Når det går i overkant av fire millioner unge voksne gjennom kassene våre hvert år, er det vanskelig, om ikke umulig for oss, å gjette alderen på hver enkelt, forklarer Trygg-Hauger.
Hvert år har Vinmonopolet derfor en alderskontrollkampanje rettet mot personer i alderen 18 til 25 år, der målet er å få flest mulig i denne aldersgruppen skal vise legitimasjon uoppfordret.
Vær stolt av den du er - vis leg!
Slik hindrer vi langing
Langing betyr å kjøpe eller gi alkohol til personer som ikke er gamle nok til å kjøpe selv. Ifølge norsk lov er det ulovlig å kjøpe alkohol til mindreårige under 18 år.
– Men det er også farlig. Ungdom kan gjøre mye dumt og lite gjennomtenkt i alkoholpåvirket tilstand – ting de aldri ville gjort ellers, understreker Trygg-Hauger.
Derfor avviser Vinmonopolet alle kjøp hvor det er en reell mistanke om langing, uansett om det er en forelder, storebror eller kompis det dreier seg om.
– Dette gjør vi for å hindre at mindreårige får tak i alkohol, sier hun.
Hvert år har Vinmonopolet også holdningskampanjer for å minske langing. I 2023 førte kampanjen til færre salg som ble avvist på grunn av mistanke om langing.
Vær en god venn - si nei til å kjøpe alkohol til noen under 18
Derfor nekter vi berusede å kjøpe alkohol
I Norge er det forbudt å selge eller skjenke alkoholholdig drikke til personer som er åpenbart beruset. Derfor nekter vi salg til personer som åpenbart er påvirket av rusmidler. Dette gjelder ikke bare alkoholpåvirkning, men enhver form for rus.
– Å være beruset gjør oss mer sårbare og mindre i stand til å ta gode beslutninger. Når graden av ruspåvirkning øker blir du mer kritikkløs og risikovillig, og da kan alkohol bidra til å forverre tilstanden, forklarer Trygg-Hauger.
Det handler om å vise omsorg
For å gjøre butikkansatte tryggere i situasjoner hvor de må avvise kunder som er beruset eller mistenkt for langing, får ekspeditørene jevnlig opplæring i både alderskontroll og håndtering av langing. Opplæringen gjennomføres gjennom interne kampanjer, filmer, spill og treningskort.
– Selv om noen kanskje ikke setter pris på å bli nektet å kjøpe alkohol når de er beruset, så kan det på sikt bidra til å beskytte både dem selv og de rundt dem, sier Trygg-Hauger.
Vinmonopolet kan ikke stanse salget til personer som har et problem, så lenge de er gamle nok og ikke synlig rusede, forklarer kjededirektøren. Hun legger til:
– Men ved å følge reglene for ansvarlig salg, kan vi bidra til å redusere risikoen for ytterligere skade og samtidig vise omsorg for de som trenger det mest.